Ga naar de inhoud

Wat kost een tuinkantoor

In een wereld waar thuiswerken steeds gangbaarder wordt, bieden tuinkantoren een unieke en praktische oplossing voor wie op zoek is naar een effectieve werkomgeving dicht bij huis. Maar wat kost het nu eigenlijk om zo’n privé kantoorruimte in je tuin te realiseren? Dit artikel duikt in de wereld van tuinkantoren, een innovatieve trend die de manier waarop we werken en leven transformeert. Van basiskosten tot de mogelijke waardevermeerdering van je woning, we verkennen alle aspecten van het investeren in een tuinkantoor.

Of je nu een freelancer bent, op afstand werkt, of gewoon een rustige plek nodig hebt om je te concentreren, dit artikel biedt waardevolle inzichten in de kosten, het ontwerp en de voordelen van het hebben van een tuinkantoor.

goedkoop tuinkantoor met deuren open

Inleiding tot een tuinkantoor

Tuinkantoren zijn op zichzelf staande constructies die meestal in de achtertuin of tuin van een huis worden gebouwd. Ze zijn ontworpen om een rustige, serene werkruimte te bieden, weg van de drukte van het huis.

Wat zijn tuinkantoren?

Een tuinkantoor is in wezen een klein gebouw, vaak vergelijkbaar in grootte met een tuinhuisje of tuinhuisje, maar uitgerust met alle voorzieningen die nodig zijn om te werken. Dit kan isolatie, elektriciteit, verwarming en soms zelfs sanitair omvatten. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, van compacte pods die plaats bieden aan één persoon tot grotere structuren die plaats bieden aan meerdere mensen.

Deze buitenruimtes zijn vaak ontworpen met grote ramen voor veel natuurlijk licht en uitzicht op het omringende groen, waardoor een rustige en inspirerende werkomgeving ontstaat. Meestal zijn ze gemaakt van hout, maar het kan ook van andere materialen zoals metaal of glas.

Waarom zijn tuinkantoren populair geworden?

De populariteit van tuinkantoren is de laatste jaren toegenomen, vooral door de toename van werken op afstand. Dit is waarom:

 • Balans tussen werk en privé: Een tuinkantoor zorgt voor een duidelijke scheiding tussen thuis en werk. Het geeft het gevoel van “naar je werk gaan” zonder het woon-werkverkeer, wat bijdraagt aan een gezonde balans tussen werk en privé.
 • Productiviteit boost: Thuis werken in een rustige, speciale ruimte zonder afleiding kan de productiviteit aanzienlijk verhogen.
 • Welzijn: Dicht bij de natuur zijn en uitkijken over de buitenlucht blijkt stress te verminderen en het welzijn te verbeteren.
 • Flexibiliteit: Tuinkantoren zijn veelzijdig en kunnen niet alleen voor het werk gebruikt worden, maar ook als hobbyruimte, fitnessruimte of logeerkamer.
 • Eigendomswaarde: Een goed gebouwd tuinkantoor kan waarde toevoegen aan een woning.

Samengevat bieden tuinkantoren een unieke oplossing voor de uitdagingen van thuiswerken. Ze bieden een speciale, rustige werkruimte die de productiviteit en het welzijn bevordert, waardoor ze een steeds populairdere keuze worden voor huiseigenaren.

Koop een tuinkantoor

Wacht geen minuut langer, verbeter je thuiswerk ervaring nu! Investeer in een tuinkantoor en geniet van de voordelen van een serene en speciale werkplek. Zeg vaarwel tegen afleidingen en hallo tegen verhoogde productiviteit en gemoedsrust. Klik hier om je droomtuin kantoor vandaag nog te vinden: prijzen en advies van tuinkantoren aanvragen.

Wat kost een tuinkantoor ongeveer: prijzen en kostenramingen

Een tuinkantoor kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor wie thuis een speciale werkruimte nodig heeft. De kosten kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de kenmerken van het tuinkantoor. Hier is een basisgids voor wat je kunt verwachten te betalen.

Kleine, eenvoudige tuinkantoren beginnen meestal rond de €15.000. Dit zijn meestal eenvoudige, functionele constructies, vaak ongeveer 10 vierkante meter groot, met net genoeg ruimte voor een bureau, een stoel en wat opbergruimte.

In deze vanafprijs moeten essentiële functies zijn inbegrepen, zoals:

 • Isolatie: Goede isolatie is essentieel om ervoor te zorgen dat je tuinkantoor het hele jaar door comfortabel is.
 • Stopcontacten: Je hebt stroom nodig voor verlichting, computers en andere elektronica.
 • Ramen en deuren: Zelfs een klein kantoor heeft natuurlijk licht en ventilatie nodig.
 • Basisverwarming: Een kleine elektrische verwarming is vaak voldoende voor een compact tuinkantoor.

Onthoud dat dit een uitgangspunt is. Als je een grotere ruimte, materialen van hoge kwaliteit, aangepaste ontwerpen of extra functies zoals airco, sanitair, ingebouwd meubilair of geavanceerde beveiligingssystemen wilt, zullen de kosten dienovereenkomstig stijgen.

Het is ook belangrijk om te weten dat de bovenstaande schatting geen rekening houdt met mogelijke extra kosten zoals:

Bouwvergunning: Afhankelijk van je locatie en de grootte van je tuinkantoor heb je misschien een bouwvergunning nodig, wat de kosten kan verhogen.

 • Grondwerk: Het bouwrijp maken van het terrein kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Installatie: Bij sommige bedrijven is de installatie bij de prijs inbegrepen, maar bij andere zullen er extra kosten zijn.
 • Onderhoud: Na verloop van tijd zal je tuinkantoor onderhoud nodig hebben, vooral als het van hout is gemaakt.

Tot slot, hoewel een tuinkantoor een aanzienlijke investering kan zijn, kan het ook waarde toevoegen aan je huis en de balans tussen werk en privé verbeteren. Vraag altijd meerdere offertes aan en zorg ervoor dat je begrijpt wat bij de prijs is inbegrepen voordat je een beslissing neemt.

Wat kost een tuinkantoor

Verborgen kosten voor tuinkantoren

Bij het plannen van een tuinkantoor is het cruciaal om niet alleen rekening te houden met de kosten van de structuur zelf, maar ook met andere mogelijke kosten. Hier zijn enkele verborgen kosten waar je rekening mee moet houden:

Levering en installatie van een tuinkantoor

Hoewel bij sommige bedrijven levering en installatie bij de prijs zijn inbegrepen, kunnen andere bedrijven extra kosten in rekening brengen. Afhankelijk van je locatie en de grootte van het tuinkantoor kunnen bezorgkosten enkele honderden euro’s toevoegen aan je factuur. De installatiekosten kunnen ook sterk variëren, dus het is belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken.

Elektrische aansluitingen

Je tuinkantoor heeft elektriciteit nodig voor verlichting, verwarming en om je apparatuur van stroom te voorzien. De kosten van een elektrische aansluiting van je huis naar het tuinkantoor kunnen aanzienlijk zijn, vooral als het kantoor ver van het hoofdgebouw ligt.

Grondwerk en funderingen

Voordat het tuinkantoor kan worden geïnstalleerd, moet het terrein worden voorbereid. Dit kan het verwijderen van begroeiing, het egaliseren van de grond en het leggen van funderingen inhouden. De kosten van dit grondwerk kunnen variëren, afhankelijk van de staat van je terrein en het type fundering dat nodig is.

Bouwvergunning voor een tuinkantoor

Afhankelijk van de grootte en de locatie van je tuinkantoor heb je misschien een bouwvergunning nodig. Hoewel veel tuinkantoren onder de regels voor “toegestane ontwikkeling” vallen (40 m2), is het altijd verstandig om dit na te vragen bij je plaatselijke gemeente. Als je een bouwvergunning nodig hebt, zijn daar kosten aan verbonden, plus mogelijk de kosten van professionele hulp bij het bouwproces.

Verzekering en beveiligingssystemen

Vergeet niet om rekening te houden met de kosten voor het verzekeren van je tuinkantoor en de inboedel. Misschien wil je ook investeren in een beveiligingssysteem om je apparatuur te beschermen.

Onderhoud van een tuinkantoor

Vergeet tot slot niet dat je tuinkantoor voortdurend onderhoud nodig heeft. Denk aan het schilderen of behandelen van houten oppervlakken, het schoonmaken van dakgoten en het onderhouden van verwarmingssystemen.

Kortom, hoewel een tuinkantoor een geweldige investering kan zijn, is het belangrijk om alle mogelijke kosten in overweging te nemen. Vraag verkopers altijd om een volledig overzicht van de kosten en houd rekening met deze extra kosten bij het begroten van je project.

Tuinkantoor met wc

Kostenimplicaties voor grotere tuinkantoren

Bij het plannen van een groter tuinkantoor is het voldoen aan bouwvoorschriften een van de belangrijkste overwegingen. Deze voorschriften bepalen de minimumnormen voor ontwerp, constructie en verbouwing van vrijwel elk gebouw.

Bouwvoorschriften

Als je tuinkantoor groter is dan 15 vierkante meter en slaapruimte bevat of minder dan een meter van een grens staat, moet het voldoen aan de bouwvoorschriften. Dit kan zowel de kosten als de tijdlijn van je project beïnvloeden.

Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van je tuinkantoor, maar ze kunnen een aanzienlijk bedrag toevoegen aan je totale budget.

Bovendien kan het verkrijgen van goedkeuring tijd kosten en de diensten van een professional vereisen, zoals een architect of landmeter, wat de kosten nog hoger maakt.

Bijkomende kosten

Grotere tuinkantoren die moeten voldoen aan bouwvoorschriften kunnen ook een stevigere fundering, betere isolatie en meer gespecificeerde ramen en deuren nodig hebben.

Het is ook de moeite waard om te weten dat voor grotere tuinkantoren zakelijke tarieven kunnen gelden als ze alleen voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Waarde toevoeging

Ondanks deze extra kosten kan een groter tuinkantoor veel waarde toevoegen aan je huis. In de meeste gevallen voegt een tuinkantoor ongeveer 10-15% toe aan de waarde van een huis.

Kortom, hoewel grotere tuinkantoren die aan bouwvoorschriften moeten voldoen duurder kunnen zijn en meer tijd kosten om te bouwen, kunnen ze ook veel waarde aan je huis toevoegen en een ruime en comfortabele werkruimte bieden.


Invloed van een tuinkantoor op de waarde van je huis

Een tuinkantoor kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. De extra ruimte die het biedt is een belangrijke factor bij de waardebepaling van onroerend goed en kan 5 tot 10% toevoegen aan de waarde van je huis. Een tuinkantoor van hoge kwaliteit kan de waarde van je huis bijvoorbeeld met gemiddeld 8,4% verhogen.

Studies hebben aangetoond dat een tuinkamer die is ontworpen als permanente structuur tussen de 5-7% aan de waarde van je huis kan toevoegen. Als je een tuinkamer in je huis hebt, creëer je meer interesse in je huis als je het wilt verkopen, wat leidt tot een hoger aantal bezichtigingen.

Bovendien heeft een nieuw onderzoek aangetoond dat tuinhuisjes die als tuinkantoor worden gebruikt de waarde van je huis aanzienlijk kunnen verhogen.

De invloed van een tuinkantoor op de waarde van je huis kan echter per locatie verschillen. Verschillende factoren beïnvloeden deze variatie:

 • Kwaliteit: Een goed gebouwd tuinkantoor met hoogwaardige materialen en afwerkingen zal waarschijnlijk meer waarde toevoegen dan een eenvoudig of slecht gebouwd exemplaar.
 • Grootte: Grotere tuinkantoren met meer bruikbare ruimte kunnen meer waarde toevoegen.
 • Doel: Een tuinkantoor dat is ontworpen en uitgerust voor gebruik als professionele werkruimte kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers die ook vanuit huis werken.
 • Integratie met de tuin: Een tuinkantoor dat harmonieert met de omgeving en de algehele aantrekkingskracht van de tuin verbetert, kan ook de waarde van het onroerend goed verhogen.
 • Bouwvergunning: Als er een bouwvergunning is verkregen voor het tuinkantoor, kan dit de waarde verder verhogen omdat de toekomstige eigenaar dan meer mogelijkheden heeft om met de ruimte te werken.

Concluderend, hoewel het toevoegen van een tuinkantoor aan je huis de waarde ervan kan verhogen, hangt het exacte bedrag af van verschillende factoren. Maar gezien de groeiende trend van werken op afstand en de behoefte aan een eigen kantoor aan huis, kan een tuinkantoor een waardevolle investering zijn.

wat kost een tuinkantoor

Vragen omtrent tuinkantoren

Koop een tuinkantoor tegen de beste prijs

Kortom, investeren in een tuinkantoor biedt verschillende voordelen, zowel direct als op de lange termijn. Het biedt een speciale werkruimte die de productiviteit kan verhogen, balans tussen werk en privé kan bieden en het persoonlijk welzijn kan verbeteren, vooral in het tijdperk van werken op afstand. Interesse? vraag hier prijzen aan van tuinkantoren in de buurt.

Financieel gezien kan een tuinkantoor een kosteneffectief alternatief zijn voor een traditionele woninguitbreiding of zolderverbouwing. Hoewel de initiële kosten aanzienlijk kunnen zijn, zijn ze over het algemeen lager dan de kosten voor het uitbreiden van je huis. Bovendien kan een tuinkantoor een aanzienlijk rendement opleveren door de waarde van je huis te verhogen. Deze stijging kan variëren van 5% tot 15% van de waarde van de woning, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit, grootte en integratie van het kantoor met de tuin.

Er zijn echter ook fiscale overwegingen om rekening mee te houden bij het installeren van een tuinkantoor, vooral voor eigenaars van vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid. Daarom moet je professioneel advies inwinnen om deze mogelijke belastingimplicaties volledig te begrijpen.

Over het algemeen kan een tuinkantoor een waardevolle investering zijn, die zowel tastbare financiële opbrengsten als immateriële voordelen oplevert. Maar net als bij elke andere belangrijke investering is zorgvuldige planning en afweging vereist. Het is belangrijk om de kosten, mogelijke voordelen en belastingimplicaties grondig te evalueren om er zeker van te zijn dat een tuinkantoor de juiste keuze is voor jouw specifieke omstandigheden.


Tuinkantoren | Prijzen & Offerte Aanvragen:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

aanbieding tuinkantoor