Ga naar de inhoud

Tuinkantoor bouwen

Tuinkantoor bouwen of kopen?

Wil je een tuinkantoor bouwen of laten bouwen?

Een tuinkantoor kopen is vaak voordeliger dan er een bouwen vanwege het gemak en het professionele vakmanschap. Het biedt een probleemloze, tijdbesparende oplossing met een breed scala aan ontwerpopties die je huis op de lange termijn waardevoller kunnen maken.

Doe hier snel je aanvraag voor een vrijblijvende prijsofferte bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van tuinkantoren.

Tuinkantoor bouwen

Modern tuinkantoor

Tuinkantoor bouwen

Tuinkantoor

Tuinkantoor bouwen

Zelf een tuinkantoor bouwen of een prefab tuinkantoor kopen ?

Er zijn tal van voordelen aan het laten bouwen van een tuinkantoor, waaronder:

1. Gemak

Prefab tuinkantoren of kant en klare tuinkantoren zijn handig en tijdbesparend. Ze worden inderdaad kant-en-klaar geleverd tot in je tuin en je kunt ze werkklaar maken op dezelfde dag dat het kantoor is geplaatst. Dit bespaart je de moeite van het zoeken naar materialen, het  zelf inhuren van eventuele arbeidskrachten en het overzien van het ganse bouwproces … Wat moeilijker is dan je denkt.

2. Deskundig vakmanschap

Met een geprefabriceerd tuinkantoor profiteer je van deskundig vakmanschap dat ervoor zorgt dat je kantoor goed gebouwd en duurzaam is. Zelf bouwen kan resulteren in een constructie die minder stevig is, vooral als je geen ervaring hebt in de bouw.

3. Prijs van een prefab tuinkantoor

Hoewel het zelf bouwen van een tuinkantoor in eerste instantie goedkoper lijkt, zijn er vaak verborgen kosten zoals gereedschap, materialen en mogelijke fouten die de totale kosten kunnen verhogen. Prefab tuinkantoren hebben daarentegen een vaste prijs waarin alles zit wat je nodig hebt.

4. Verscheidenheid aan ontwerpen van tuinkantoren

Kant en klare tuinkantoren zijn er in verschillende ontwerpen, maten en afwerkingen. Je kunt er een kiezen die het beste bij je behoeften en esthetische voorkeuren past, zonder dat je het helemaal opnieuw hoeft te ontwerpen. Ook zijn deze tuinkantoren ook beter geïsoleerd, wat belangrijk is in zowel de winter als de zomer.

5. Professionele installatie van het kantoor

Veel leveranciers van geprefabriceerde tuinkantoren bieden professionele installatie services. Dit zorgt ervoor dat je kantoor correct en veilig wordt geïnstalleerd, wat misschien niet het geval is als je het zelf probeert te bouwen.

6. Tijdbesparend

Een kant-en-klaar tuinkantoor kopen kost aanzienlijk minder tijd dan er zelf een bouwen. Dit betekent dat je meer tijd hebt om dingen te doen die je leuk vindt of om je te concentreren op je werk, in plaats van weken of zelfs maanden te besteden aan een doe-het-zelfproject.

7. Doorverkoopwaarde van een mobiel tuinkantoor

Een professioneel gebouwd en geïnstalleerd tuinkantoor kan mogelijk meer waarde aan je huis toevoegen dan een doe-het-zelf versie. Als je besluit om je huis in de toekomst te verkopen, kan dit een aanzienlijk voordeel zijn.

Dus: hoewel het zelf bouwen van een tuinkantoor kostenbesparend lijkt, kan het kopen van een prefab tuinkantoor meer gemak, kwaliteit en waar voor je geld bieden.

Houten kantoor in de tuin laten bouwen

Tuinkantoor voor in de tuin laten bouwen

Tuinkantoor laten bouwen prijs offerte

Een tuinkantoor bouwen

Laat ons verder bespreken wat een tuinkantoor precies is: een tuinkantoor, vaak een luxe tuinhuis genoemd, is dus een gebouw van hoge kwaliteit, of dat zou het toch moeten zijn.

Bij een tuinkantoor bouwen, gaat men nooit van een tuinhuis spreken. Het wordt gewoonlijk in de achtertuin geplaatst, weg van de afleidingen van het huis.

Tuinkantoren creëren een comfortabele, veilige en professionele werkruimte die geschikt is voor een breed scala aan beroepen.

Een kantoor in de tuin kan met de wereld worden verbonden.

Met moderne communicatiesystemen kunt u vanuit uw tuin verbinding maken met de hele wereld.

Hierdoor kunnen veel werknemers in een tuinkantoor het dagelijkse woon-werkverkeer achter zich laten en zo niet fulltime, dan toch minstens een paar dagen per week vanuit huis werken.

Een tuinkantoor is niet alleen geschikt voor kantoormedewerkers op afstand, in feite worden veel kleine bedrijven gerund vanuit tuinkantoorgebouwen.

Een tuinkantoor bouwen heeft veel voordelen als pand voor een klein bedrijf, omdat het vaak met de belasting kan worden verrekend, en als u BTW-plichtig bent, kunt u mogelijk de BTW op de aankoopprijs terugvorderen.

Spreek met uw accountant voor meer informatie over belasting- en BTW-voordelen.

Wilt u een tuinkantoor bouwen, is het beter dat u dit laat uitvoeren door een vakman.

Er zijn een hele hoop parameters waar er aan moet voldaan worden. Zoals, verwarming en koeling, vermijden van condensatie op de ramen, elektriciteit, ….

Tuinkantoor bouwen

Modern en strak tuinkantoor | laat uw tuinkantoor bouwen

Een tuinkantoor bouwen?

Lees dan zeker eens de voordelen van een tuinkantoor.

Een vergunning nodig voor het bouwen van een tuinkantoor?

Het plaatsen van vrijstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuur, poolhouse of garage is vergunningplichtig.

Onder bepaalde voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden.

Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden.

De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen.

Informeer altijd bij de gemeente.

Voldoet uw ingreep niet aan de plaatselijk geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan moet u een vergunning aanvragen.

Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werkzaamheden gebeuren.

Algemene regels over vrijstelling en melding (Vlaams niveau).

In veel gevallen bestaat er een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het bouwen van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin.

Het kan dan gaan om een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport, vrijstaande garage, vrijstaande terrasoverkapping, serre, etc.

De vrijstelling van de vergunningsplicht geldt alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

 • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook bestaande vrijstaande bijgebouwen worden hier meegerekend.
 • Als dit bijgebouw een woonfunctie heeft, is altijd een vergunning en de medewerking van een architect nodig. Dit geldt ook voor containers, mini-huisjes en andere constructies die als woning worden gebruikt.
 • De vrijstelling geldt alleen als de vrijstaande bijgebouwen:
  niet hoger zijn dan 3,5 meter (dit is de totale hoogte gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)
  geheel binnen een straal van 30 meter van de woning worden opgericht
  in de zij tuin 3 meter van de erfgrens blijven.
  in de achtertuin 1 meter uit de perceel grens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceel grens worden gebouwd zonder de bestaande scheidingsmuur te veranderen
 • De vrijstelling geldt niet als de vrijstaande bijgebouwen worden opgericht in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.
 • De gemeente kan aanvullende voorwaarden stellen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voorbeeld:

Iemand wil een vrijstaand tuinkantoor bouwen in zijn achtertuin. Momenteel staat er al een serre van 15 m².

Het vrijstellingsdecreet maakt het mogelijk om een tuinkantoor van 25 m² (want 15 + 25 = 40) en lager dan 3,5 meter te bouwen zonder stedenbouwkundige vergunning en zonder melding, mits aan alle voorwaarden uit de vrijstellingschecklist is voldaan.

Melding

Binnen deze categorie zijn er geen werken waarvoor een kennisgeving vereist is.

Geen Vrijstelling of Kennisgeving

In dat geval moet u een vergunning aanvragen. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werkzaamheden gebeuren.

Medewerking van architect vereist?

Als een omgevingsvergunning of melding nodig is, dan is in principe altijd de medewerking van een architect nodig.

Voor sommige ingrepen is er een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect.

Voorwaarde is dat deze ingrepen geen oplossing van een bouwprobleem inhouden of de stabiliteit van het gebouw veranderen.

Deze omvatten de installatie van:

 • een duiventil, een volière of een hok voor dieren, niet groter dan 40m², de kroonlijst hoogte beperkt tot 3m en de nok hoogte tot 4,5m, met bijhorende omheining.
 • een tuinhuisje/tuinkantoor, een berging, een garage of een carport, niet groter dan 40m², met een maximale kroonlijst hoogte van 3m en een maximale nok hoogte van 4,5m.
 • een serre, niet groter dan 40m², met een kroonlijst hoogte beperkt tot 3m en een nok hoogte beperkt tot 4,5m.

De volledige lijst is te vinden in het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect.

Tuinkantoor bouwen in de tuin

Tuinkantoor bouwen

Tuinkantoor bouwen: wat is de prijs

Een tuinkantoor bouwen, daar zijn ook kosten aan gepaard.

Echter mag je dit niet zien als kosten.

Gaat u een tuinkantoor bouwen dan creëert u een meerwaarde aan uw woning.

Dit is altijd een van de eerste vragen die kopers stellen of die ze op een site zoeken, en hier zullen we proberen u een idee te geven van de kosten van een tuinkantoor.

De prijs van een tuinkantoor hangt af van de grootte, het specificatieniveau en of u kiest voor een modulair ontwerp of een ontwerp op maat laat maken.

Er is geen vuistregel dat een gebouw van x formaat x bedrag zal kosten.

Een klein eenpersoonskantoor, met isolatie, goede kwaliteit deuren en ramen en bekabeld met stopcontacten en verlichting, is een basis tuinkantoor.

Gaat u dit tuinkantoor bouwen, zal dit niet gigantisch veel kosten. Het tuinkantoor zal van goede kwaliteit zijn en u kunt het door heel het jaar gebruiken.

U zult bij de leverancier moeten nagaan of de fundering bij deze prijs is inbegrepen.

In sommige gevallen is dit niet het geval, en hoewel de leverancier het werk zal uitvoeren, is het een extra kostenpost.

Met een hoger budget koopt u een redelijk groot gebouw met unieke design elementen zoals beglazing van vloer tot plafond, cederhouten bekleding en een gepleisterd interieur.

Het specificeren van hoge specifieke functies zoals bi-vouwdeuren in plaats van een standaarddeur opties zal uw budget omhoog duwen.

Over het algemeen betaalt u meer voor goed geïsoleerde tuinkantoren dan voor hun minder goed geïsoleerde tegenhangers.

Hoewel de initiële kosten wat hoog kunnen oplopen, is het op de lange termijn de moeite waard omdat u comfortabeler in het kantoor kunt werken en het minder kost om het te verwarmen en te koelen.

Een van de belangrijkste adviezen die wij u kunnen geven is om zoveel mogelijk isolatie en goed beglaasde deuren aan te schaffen als u zich kunt veroorloven.

Bij een tuinkantoor bouwen, krijgt u waar voor uw geld.

Er kunnen verborgen kosten zijn bij een tuinkantoor bouwen.

Bij het kopen van een tuinkantoor moet u niet alleen naar het gebouw kijken.

Er kunnen vaak verborgen kosten zijn, zoals de levering en aansluiting van de elektriciteit op het net.

Een tuinkantoor bouwen geeft bovendien ook een meerwaarde aan uw woning.


Kant-en-klaar tuinkantoor | Prijzen & Info:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tuinkantoor bouwen

Tuinkantoor bouwen

Kant-en-klaar tuinkantoor laten bouwen